Skaven Strand Denemarken

Skaven Strand Denemarken
Tijdens de zomervakantie van 2018  zijn we voor het eerst naar Denemarken geweest. Wat mij eigenlijk het meeste opviel nadat je bij Flensburg de grens overgaat is dat het landschap weids en enigszins glooiend is. Ook zie je veel windmolens. We hadden een mooi huisje gehuurd in Skaven Strand. Dat is een klein dorpje wat tegen de Ringkøbing Fjord aanligt. Tijdens de reis door Denemarken naar de plaats van bestemming kom je niet door, of vlak langs een grote stad waardoor je het idee hebt dat heel het land eigenlijk één groot natuurgebied is met af een toe een klein dorpje. Als je trouwens verwacht dat je een mooi strand hebt bij Ringkøbing Fjord, dan kom je enigszins bedrogen uit. Het fjord is met name populair bij windsurfers, maar een mooi zandstrand ontbreekt. Als je vanaf het haventje, met het gezicht naar het water toe gerekend, een paar 100 meter naar links loopt dan kom je wel langs een paar plekjes waar je prima kunt zitten en waar het water niet diep is.

Bork Havn
Skaven strand ligt op ongeveer 16 kilometer van Bork Havn waar een oude Viking nederzetting is nagebouwd (of gerestaureerd). Het is erg leuk om hier even een paar uren rond te wandelen en te zien hoe men destijds heeft geleefd in deze omgeving.

Nymindegab
Nymindegab is een plaatsje wat op ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Skaven Strand ligt en wat wel beschikt over een mooi en breed zandstrand met hoge duinen. Deze plek ligt dan ook aan de Noord zee.

Lyngvig Fyr

Een ander leuk uitstapje vanuit Skaven Strand kun je maken door naar de vuurtoren van Lyngvig Fyr te rijden. Deze smalle landstrook is door de afgelopen honderden jaren gevormd en bestond daarvoor uit enkele grote eilanden. Met de auto kun je hier prima rijden en het is in werkelijkheid ook veel breder dan je zou verwachten op het eerste gezicht. Er zijn talloze kleine dorpjes en vakantieparken aan weerszijden van de weg te vinden. De vuurtoren kun je ook in door een kleine entree te betalen in het winkeltje wat ervoor gelegen ligt.

Lego House Billund
Nabij het centrum van Billund staat het Lego House.
Dit is een groot indoor-activiteiten gebouw welke geheel in het teken van Lego staat. Verschillende bouw en speel activiteiten zijn verdeeld over meerdere etages die worden gekenmerkt door een kleur. Ook zijn hier talloze grote en kleine Lego bouwwerken te bewonderen. Het is erg leuk om hier een dagje met kinderen naar toe te gaan. Via een polsbandje die jij bij de ingang krijgt worden al je activiteiten vastgelegd zodat je deze later thuis via de speciale Lego House app nog eens terug kunt zien. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Het maken van een stopmotion film
  • Een vis van Lego bouwen die ‘echt’ tot leven komt
  • Een actiefiguur maken die je op een tijdschriftcover kunt plaatsen
  • En nog veel meer!


Het personeel is bijzonder vriendelijk en behulpzaam en alle activiteiten verlopen heel ordelijk in aanwezigheid van begeleiding. Het is zeker een aanrader om hier een kijkje te nemen!  Ook beschikt Lego House over een restaurant waar je het menu kunt samenstelen doormiddel van het plaatsen van Lego blokjes op een plankje. Elk blokje vertegenwoordigd dat een gerecht. In het restaurant staan twee Lego robots die de bestelling vervolgens over de toonbank schuiven. Erg leuk om te zien!

Legoland Billund
Uiteraard mag ook een trip naar Legoland zelf niet ontbreken.
Dit pretpark ligt net als Lego House ook in de plaats Billund.
Het park bestaat sinds 1968 en is sindsdien flink uitgebreid met nieuwe thema’s en attracties. Naast de attracties is er ook een groot miniatuur Lego landschap gemaakt gebaseerd op bekende plekken. Dit is enigszins te vergelijken met Madurodam. De attracties zelf zijn met name gericht op jonge kinderen tussen de 4 en 12 jaren oud. Oudere tieners zullen de meeste attracties dan misschien ook te kinderachtig vinden.
De algemene indruk is dat het park netjes en verzorgd is. Er zijn voldoende eet gelegenheden en de kwaliteit daarvan is goed te noemen. Sommige attracties of plekken in het park doen wat oubollig en stoffig aan en lijken sinds 1968 dan ook niet meer veranderd te zijn. Voor de rest is het een uitstekend park om een dagje naar toe te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *